keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Ruuvaa, väännä, säädä, hinkkaa (ilmanvaihtoa)


Turhautumisen purkua

Rakas päiväkirjani, kyllä on vaikeaksi tehty yhden talon ilmanvaihdon säätö. Anteeks vaan, mutta nyt täytyy kirjoittaa ihan vaan siksi, kun ottaa koteloon niin paljon. Ja ehkä myös siksi, että kaipaisin neuvoja ja olisin tosi onnellinen, jos joku sanoisi jotain tosi viisasta tähän tilanteeseen.

Viimeksi kun kirjoitin, oli tilanne se, että ilmanvaihtoja oli käyty säätämässä ja hajut vain yltyivät. Sen jälkeen mieheni on tiivistänyt kiviseinän ja lattian yhtymäkohdat ja yhden läpiviennin lattiasta. Vielä keksin yhden läpiviennin keittiön ja eteisen välisestä seinästä, mikä pitää mennä tiivistäen. Soitin iv-säätäjälle ja kerroin, että haju on lisääntynyt säätöjen jälkeen ja toivoisimme, että iv-koneen tehoja voisi säätää pienemmäksi, voisikohan se olla mahdollista? Emme voi sitä omin päin mennä tekemään, ettemme aiheuta vahinkoa painesuhteille. Sain puhelimitse luvan pienentää poistoilman tehoa poiston jäädessä edelleen suuremmaksi kuin tulo, mutta kovin dramaattisista muutoksista ei ollut kyse. Iv-säätäjä lupasi tulla seuraavalla viikolla käymään tarkastamassa painesuhteita. No ei ole näkynyt. 

Olen tässä välissä ollut uudelleen yhteydessä myös rakennusterveysasiantuntijaan, jolle talomme historia korjauksineen on tuttu. Halusin häneltä näkemyksen talomme paineistuksesta, hajuhaitasta ja miten edetä. Hän oli sitä mieltä, että oikeanlainen ilmanvaihto löytyy vain kokeilemalla. Tällaisessa talossa, jossa osa on vanhaa, osa uutta ja osa siltä väliltä, ei voi pelkän säätöraportin peruseella sanoa onko paineistus kohdallaan. Talossa monet asiat vaikuttavat paineistukseen. Hän oli myös sitä mieltä, että ilmanvaihtokoneen tehoja voisi säätää pienemmälle. Hän antoi myös neuvoja tiivistämiseen liittyen. Tiivistystä on tehty nyt lähinnä uretaanilla, mutta se ei ole riittävän tiivis. Hän suositteli käyttämään tetramassaa, eli seuraavaksi pitäisi kovertaa uretaaniin koloa ja lisätä massaa siihen päälle. Hän myös vakuutti, ettei mitään peruuttamatonta ole tapahtunut, eikä ole syytä huoleen. Tarvitsin nämä rauhoittavat sanat.

Iv-säätäjän raportti ja lasku kilahti sähköpostiin ja laskun eräpäivä on ihan just. Tänään soitin laskusta firmaan, mistä tilasin säätäjän. Kerroin samat asiat talostamme kuin säätöjä tilatessa. Kerroin myös sen, että hajut eivät suinkaan poistuneet, vaan lisääntyivät. Kerroin, että säätäjä varmasti teki hommansa parhaan taitonsa mukaan ja sääti sellaiset paineet kuin pyysimme, mutta koneen tehot jäi isoksi, vaikka kerroin hyvät kokemuksemme pienemmistä tehoista. Sanoin miettiväni, että kun laskun eräpäivä on kohta ja säätäjä ei ole tullut uudelleen käymään, toisin kuin lupasi, pitääkö mun maksaa lasku mukisematta? (Jos jotain olen tämän miljoonakriisin aikana oppinut niin ainakin sen, että jos työn jäljestä on sanottavaa, siitä kannattaa reklamoida ennen kuin lasku on maksettu, eikä vasta sen jälkeen. Harvaa kiinnostaa tyytymätön laskunsa maksanut asiakas yhtä paljon kuin tyytymätön asiakas, joka ei ole vielä maksanut laskua.) 

Ei kuulemma tarvitse vielä hätäillä laskun kanssa, lupasivat selvittää asiaa. Pian sain puhelinsoiton säätäjältä. Hän kyseli tilanteesta, jonka hänelle jälleen kerroin, ties monenneko kerran: 

- Olemme löytäneet hajun lähteitä ja tiivistäneet niitä. Monia hajukohtia on saatu tukittua. Hajuja tuntuu silti tulevan vielä jostain. Miksi niitä nyt tulee enemmän, onko ilmanvaihto liian tehokas?
- Sisäilma ei ole samalla tavalla raikas kuin ennen säätöjä, joten koen, ettei säätö ole onnistunut. 
- Haluaisin säätää iv-konetta pienemmälle teholle ilman että se vaikuttaa haitallisesti paine-eroihin.
- Kyllä, toivoisin että pääsisit käymään katsomassa vielä noita säätöjä, että tohtisiko sitä konetta säätää pienemmälle.
- Kyllä, pyrimme löytämään kaikki mahdolliset hajukohdat ja tiivistämään ne. Tämä tuli yllätyksenä, kesällä tilanne oli erilainen.

Sitten kuuntelen, miten säätäjä sanoo, että ei talon hajuja ole järkevää peittää ylipaineistuksella.

(AI ETTÄ MITÄ! MISSÄHÄN KOHDASSA OLEN PYYTÄNYT YLIPAINEISTAMAAN TÄMÄN TALON? KOKO AJAN OLEN PYYTÄNYT TARKISTAMAAN NIITÄ SÄÄTÖJÄ, ETTÄ SAADAAN VARMASTI PIDETTYÄ TALOSSA LIEVÄ ALIPAINE. KYSE ON SIITÄ, ETTÄ TOIVOISIN KONEEN TEHOJEN OLEVAN TALVELLA PIENEMMÄT. EI SIITÄ, ETTÄ HALUAN TÄNNE TALOON YLIPAINEEN!)

Mainitsin taas, kuten olin tehnyt jo aiemminkin, että talomme ilmanvaihto on aiemmissa vaiheissaan jonkun henkilön neronleimauksen seurauksena säädetty ylipaineiseksi, minkä arvellaan räjähdyttäneen talon alapohjan mikrobivaurion täyteen kukoistukseensa. Se puolestaan on saanut aikaan paitsi luokattoman suuret taloudelliset tappiot, myös mm. tuon saatanallisen lemun, mitä edelleen yrittää puskea jostain kivenpalasta, johon se typerys on asettunut ilmeisesti pysyvästi. Että ihan tässä kyllä tosissamme yritämme selvittää tiivistämisen ja ilmanvaihdon kaikki TURVALLISET mahdollisuudet ennen kuin tartumme lekaan ja ryhdymme hakkaamaan sitä kiviseinää paskaksi, tai kaivamaan ylös sitä pohjalaattaa, jonka pinta jyrsittiin ohjeiden mukaisesti ja jätettiin uuden eristeen alle. 
Kerroin, että olen konsultoinut myös rakennusterveysasiantuntijaa ja hänkin oli sitä mieltä, että koneen tehoja kannattaisi säätää pienemmäksi. (Ajattelin, josko tuonkin asian mainitseminen jotenkin tehostaisi sanomaani, koska voin niin uskoa, että säätäjä pitää mua rasittavana besserwisserinä, mikä toki olenkin.)

Oikeastihan säätäjä tarkoitti, ja myös sanoi, että eikö hajun poistamiseksi tulisi tehdä muita toimenpiteitä kuin pyrkiä häivyttämään sitä ilmanvaihtoa säätämällä. Hyvä pointti. Mutta myös sillä on merkitystä, kuinka paljon koneellinen ilmanvaihto kiskoo korvausilmaa rakenteista ja sitä tässä nyt koitetaan myös selvittää. Sen lisäksi, että jatkamme tiivistämistä (eli pursotamme talon täyteen uretaania ja massaa ikkuna- ja oviaukkoja myöden, onpahan sitten tiivis, eikä kukaan tai mikään liiku sisään eikä ulos muualta kuin ilmanvaihtokanaviston kautta). Hyvä juttu toki, että säätäjä on vastuunsa tunteva. Olisipa sekin ollut, joka nuo säädöt teki ylipaineiseksi yhdeksän vuotta takaperin. Mielelläni keskustelisin hänen kanssaan aiheesta enemmänkin. Tuli aika kalliiksi ne säädöt, nääs.

Mä koen tällä hetkellä niin suurta turhautumista tästä koko asiasta. Musta tuntuu, että en tule ollenkaan ymmärretyksi asiassani. Tuntuu kuin puhuisin ihan eri kieltä koko säätäjän kanssa. Todennäköisesti olen yksi hankala asiakas muiden joukossa. En mä halua arvostella säätäjää, hän varmasti on parhaansa tehnyt, ja lupasi tulla uudelleen käymään, päiväkin on jo sovittuna. Hän on varmasti hyvä siinä mitä tekee, en epäile hetkeäkään ettei hän olisi pätevä kaveri. Hän on myös ollut koko ajan hyvin ystävällinen, ja jos onkin ollut yhtä turhautunut tähän touhuun kuin minä, hän on peittänyt sen hyvin. Olkoon miten tahansa, mutta musta tuntuu, etten nyt vaan pysty luottamaan siihen että just nämä nyt on universumin parhaat säädöt meidän torpassa. Pystyn elämään asian kanssa tällä hetkellä, mutta en aio luovuttaa. Luotan omaan intuitiooni aika vahvasti.


Suosituksia otetaan vastaan

Jos joku ikinä tietää jonkun, joka voisi lausua jotain viisasta tähän ja tulla selvittelemään näitä ilmanpaineita, -vaihtoa ja -säätöjä, otan mielelläni vinkkejä vastaan. Tyyppi saisi olla Etelä-Pohjanmaalta. Kiitos! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mistä kaikki alkoi?

Home, so sweet! Tammikuu 2017. Blogin kirjoittaminen meidän hometaloprosessista on ollut mielessä jo pitkään, mutta sen aloittamiseen ...