perjantai 9. marraskuuta 2018

Terveyspostaus, osa 2: Vastauksia neurologian polilta


En valitettavasti voi mainostaa olevani erityisen tyytyväinen saamiini terveyspalveluihin pitkään jatkuneen oireistoni selvittämisessä ja hoidossa, mutta olen kiitollinen siitä, että työterveyshuollossa alkoi lopulta tapahtua. Kun jatkuville oireilleni ei löytynyt selitystä ja oireisto uhkasi työkykyäni toistuvasti, lääkärini lopulta konsultoi kollegoitaan ja sain lähetteitä lisätutkimuksiin. 

Jalkojen oireilua selvitettiin ENMG-tutkimuksella. Sen jälkeen kävin työterveyshuollon lähettämänä yksityisen neurologin vastaanotolla CFS-epäilyn vuoksi. Hän puolestaan teki lähetteen erikoissairaanhoitoon neurologian poliklinikalle tarkempia selvittelyjä varten. Hän antoi suosituksen tehtävistä tutkimuksista ja sitä myös noudatettiin.

Nyt olen tehnyt rundin neurologialla. Ensimmäinen käynti oli elokuussa ja viimeinen lokakuussa. Olen kertonut sairaushistoriaani kyllästymiseen asti useammalle lääkärille ja hoitajalle eri tutkimusten yhteydessä. Olen saanut enimmäkseen hyvää tai ainakin asiallista kohtelua, joskin joskus koin, etten ehkä tullut täysin kuulluksi tai ymmärretyksi.


Tutkimuksia ja tuloksia

Lääkärin ja hoitajan tapaamiset, aivosähkökäyrä (EEG), lannepisto ja pään magneettikuvaus. Lannepistosta seurasi aivo-selkäydinnesteen jälkeisen vuodon aiheuttama päänsärky ja pahoinvointi, mitä korjattiin veripaikalla. Veripaikkatoimenpide ei itsessään ole paha, mutta kaikki ei mennyt ihan putkeen. Verenpaineet ja syke romahtivat toimenpidepöydällä ja yhtäkkiä ympärilläni kävi kova kuhina. Oli aika karmaiseva kokemus. Selkäydinnestenäytteestä tutkittiin erinäisiä taudinaiheuttajia ja samoja vasta-aineita tutkittiin myös verinäytteestä.

Nyt olen saanut tutkimustuloksista kirjevastauksen. 

Mm. "Laajoissa neurologisissa tutkimuksissa ei todeta aivo-orgaaniseen etiologiaan viittaavia sairauksia." 

"Kokonaisuutena tehdyissä selvittelyissä ei neurologiseen sairauteen viittaavaa voida todeta. Selkeästi krooniseen väsymysoireyhtymään viittaavia löydöksiäkään ei tekstien perusteella ole todettu. Tämän tyyppisillä väsymysoireilla voi olla useampia yhtäaikaisia taustatekijöitä jotka kokonaisoirekuvaa selittävät, vaikutelmaa että työterveydessä on joihinkin näistä ongelmista löydetty ratkaisua ja oireisto on tätä myötä lievittynyt, joskin ei poistunut. Suositellaan jatkamaan yhteistyössä potilaan kanssa näiden asioiden läpikäymistä*. Neurologian poliklinikkaan ei jatkotutkimuksia tässä vaiheessa suunnitella." 

"Diagnoosi R29.8 Muu tai määrittämätön hermojärjestelmän tai luuston ja lihaksiston oire tai sairaudenmerkki"


(*Tämä lause aiheutti erityistä hilpeyttä... 😄 Ehkä oireisto poistuu, kunhan aikani läpikäyn sitä työterveyslääkärin kanssa. Puhumisen ihmeellinen voima! 😉 


Harmillista on se, että tekstissä ei mainittu mitä nämä voinnin kohenemiseen löytyneet ratkaisut ovat. Ei sitten haluttu mainita, että potilas kertoo merkittävästi hyötyneensä suolajuomasta ja rautatableteista. Ikään kuin työterveyshuolto olisi löytänyt vointiani kohentavia ratkaisuja. Sehän ei pidä paikkaansa. Kyllä tässä on saanut itse olla oman elämänsä poppamies.)Terve, mutta ei kuitenkaan

Se, että saa neurologialta terveen paperit, on helpotus. Todella iso helpotus. Myös sen vuoksi, että olen usein miettinyt mitä mun päässä on vikana, kun se on "aina" kipeä. No, nyt on pääkin kuvattu, eikä sieltä löytynyt mitään sinne kuulumatonta, joten eipä tarvinne enää sitä murehtia. Migreenejä on nykyään enää harvoin ja muitakin päänsärkyjä suhteellisen vähän. Joskus saan päänsäryn sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa, mutta en ollenkaan aina.

Olen helpottunut, jos oireideni takana ei ole CFS. Voin jatkossakin ylläpitää toivettani paranemisesta. Todetuista neurologisista sairauksista harvemmin paranee.


Stressittömämpi elämä

Niin kauan kun oli kuormittava työ, kuormittava arki, kuormittava elämäntilanne, kuormittava hometalo, kuormittava remonttiprojekti ja kuormittavaa kaikki, oli terveydenhuollossakin helppo laittaa kaikki oireet stressin syyksi. Miten helppoa onkin etsiä selitys kaikkeen kuormittavasta elämäntilanteesta! 

Stressillä on todella iso merkitys terveyteen ja hyvinvointiin, sitä en hetkeäkään kiistä. Stressi ei silti selitä kaikkea. Pitää myös tutkia, selvittää ja poissulkea, eikä vain tyytyä siihen, että elämä nyt vain on niin stressaavaa. Jos en olisi alkanut itse ottaa selvää, löytänyt suolajuomaa ja matalia ferritiinejä, suurella todennäköisyydellä olisin edelleen ajoittain työkyvytön ja vaivoin selviytyisin arjen pyörittämisestä.

Nyt arki on palautunut uomiinsa ja stressi on lievittynyt. Elämä ei ole enää täynnä hometalokriisiä ja siihen liittyviä jännitysmomentteja. Mies ei ole enää kiinni rakentamisessa. Arki on tavallista ruuhkavuosiarkea iloineen ja suruineen. Taloudellisen tilanteen kanssa pärjää, kunhan ei liikaa jumitu miettimään asuntolainan numeroita. 😆

Vaikka monin tavoin tutkien olen terve, en silti ole. En ole vielä palautunut entiselleni. Olen kuullut monien sisäilmasairaiden sanovan, että toipuminen vie aikaa. Täytyy jaksaa uskoa, että asia on juuri niin. Epätoivoon en suostu vaipumaan. Eteenpäin. 👍
1 kommentti:

  1. Olipa kiva teksti, vaikkakin aika heviä on ollut noissa tutkimuksissa ilmeisesti! Huh.
    Ihanaa, että elämä palannut uomiinsa ja teillä on mahdollista ottaa iisimmin. Rautaa ja suolavesidrinksuja välillä kippistellen :)

    VastaaPoista

Mistä kaikki alkoi?

Home, so sweet! Tammikuu 2017. Blogin kirjoittaminen meidän hometaloprosessista on ollut mielessä jo pitkään, mutta sen aloittamiseen ...