sunnuntai 12. elokuuta 2018

Katsaus sisustukseen ja pienen budjetin tärppejä


Ei meidän elämästä ainakaan väriä puutu. 😊


Kiitos loma-aikojen, olemme saaneet kodin sisustushommiakin eteenpäin. Seiniin on saatu ripustettua tauluja, peilejä, kuvia, koukkuja jne. Vieläkin on toki joitain keskeneräisiä asioita, mutta ei mitään maata mullistavaa. Sen vuoksi voisinkin nyt esitellä kotiamme, jonka pinta- ja materiaalivalinnoista sekä sisustuksesta olen matkan varrella aika paljonkin kirjoitellut. Sisustukseen ja värimaailmaan liittyviä kuvia olen julkaissut enemmän blogini Instagram-tilin puolella.

Meillehän koko tämä remppa-/raksaprojekti tuli eteen ihan puskista ja sen ympärille kietoutui niin paljon kaikkea muutakin prosessiin kuuluvaa, ettei meillä ollut liiemmälti aikaa haaveilla, suunnitella ja kiertää ympäri asuntomessuja tai muita esittelyjä sisustusinspiraation ja -ideoiden perässä. Käytännön ratkaisuja, materiaalivalintoja ja sisustussuunnittelua on tehty pitkälti stressipisteet huipussaan ja remonttitilin saldo painajaismaisena näkynä verkkokalvoille palaneena. Siihen nähden olemme mielestämme  onnistuneet saamaan aikaiseksi varsin viihtyisän ja toimivan kodin, johon on helppo olla tyytyväinen.Keittiö, ruokailutila ja takkahuone


Näkymä keittiön niemekkeeltä ruokailutilaan.
Tila jatkuu avoimena oikealle takan "taakse", mistä löytyy sohva ja telkkari.


Seinille on saatu ripustettua peili ja tauluja, jotka toivat tilaan mukavaa ilmettä.
Värit: Keltainen on Teknoksen T1602 ja harmaa on T1736.


Yksi parhaista päätöksistä oli keittiön täydellinen uusiminen remontin yhteydessä ja sehän ei ulottunut pelkästään keittiön kalusteisiin ja koneisiin, vaan myös seinien sijoitteluun tehtiin muutoksia. Keittiön ja olohuoneen välisen seinän poistaminen toi paljon valoa ja avaruutta. Meillä on nyt keittiön, ruokailutilan sekä olo-/takkahuoneen käsittävä avara tila, missä vietämme aikaamme eniten. 

Keittiön ja ruokailutilan välinen niemeke on kätevä ratkaisu tilankäytön kannalta.  Niemekkeessä on molemmin puolin kaappitilaa ja lisäksi keittiön puolella niemekkeessä on matalampi taso, jossa on hyvää tilaa ruuan valmisteluun, leipomiseen tms.          
Ruokailutilan puolelle aukeavissa kaapeissa on hyvin tilaa useammallekin astiastolle. Aiemmin olen joutunut säilyttämään esim. harvemmin käytettäviä kahviastiastoja yläkaapeissa, joihin aina niin huonosti yletyin. Nyt ei ole enää sitä ongelmaa, tämä on niin kätevä systeemi. Kiitos Aka-Keittiöt Seinäjoki / Niko kätevän keittiön suunnittelusta! 🌺🌸Näihin kaappeihin uppoaa helposti useampikin astiasto.
Eteinen, vaatehuone ja makuuhuoneet

Eteisessä tehtiin muutoksia viime hetkillä. Tuulikaappi väliovineen jätettiin tekemättä, koska se on tarpeeton. Meillä on siis pelkkä eteinen ilman tuulikaappia. Tämä muutos keksittiin liian myöhään sähkösuunnittelun kannalta, mikä näkyy lähinnä termostaattien ja valokatkaisimien sijoittelussa, mutta se ei ole iso juttu, sillä ne ovat ihan toimivat näinkin.

Makuuhuoneissa tehtiin pieniä muutoksia. Isoimmasta makuuhuoneesta ei ole enää kulkua vaatehuoneeseen kuten ennen, mikä tekee makuuhuoneesta käytännöllisemmän. Muutoksen myötä tuli yksi "ehjä seinä" lisää sekä makuu- että vaatehuoneeseen.Katsaus eteiseen.
Saamme eteisen seinustalle vielä penkin,
kunhan se on käynyt ensin fiksattavana. 😍Lattiat

Jos se ei olisi ollut rahasta kiinni, olisi ollut remontin yhteydessä järkevää vaihtaa talon lämmitysjärjestelmäksi maalämpö. Sen perustamiskustannukset ovat kuitenkin niin suuret, ettemme voineet edes harkita asiaa. Talossamme (remontoitavassa osassa) oli aiemmin kattolämmitys, mistä olikin jo korkea aika luopua ja siirtyä lattialämmitykseen.  

Päälattiamateriaaliksi tuli laminaatti, mikä on ollut meille ihan hyvä ratkaisu. Tähän päädyttiin sen edullisuuden vuoksi. Valitsemamme laminaatti vaikuttaisi olevan hyvää ja kestävää sorttia, joten uskon sen olevan meille sopiva valinta. Keittiö, wc ja osa eteisestä on laatoitettu. 
Seinät

Seiniin tuli kipsilevyt. Niin ne kuin kaikki muukin rakennusmateriaali on kannettu sisään aina samantien, joten meillä ei ole materiaaleja päästetty kastumaan säilyttämällä niitä edes väliaikaisesti ulkona. 

Suuri osa seinistä on saanut pintaansa maalin. (Vain kaksi seinää on tapetoitu.) Seinissä käytetyt tasoitteet ja maalit ovat kaikki M1-luokan aineita Teknokselta. Sain värisuunnitteluun ja maalien valintaan apua Teknoksen värisuunnittelijalta, mistä oli meille todella paljon apua. Lämpimät kiitokset vielä osaavalle ammattilaiselle, Katjalle! 🌺🌸 Katjan ansiota on se, että uskalsin valita rohkeita sävyjä seiniin. Mun äkillisesti herännyt mieltymykseni keltaiseen väriin sisustuksessa päätyi takkahuoneen seinän väriksi, mikä on hauskaa. 😊 Maalatut seinät on myös siinä mielessä hyvä valinta, että jos väri alkaa kyllästyttää, sen voi vaihtaa. Eikä tarvitse repiä tapetteja irti. 

Teknoksen Biora-maalit olivat sitä mitä luvattiin, hajuttomia. Nappivalinta! 👍


Idea eteisen seinien sävyyn tuli Teknoksen värisuunnittelijalta toiveideni pohjalta.
Sävy on Teknoksen T1740.


Sähköt, valaistus

Olimme jo ennen remontin alkua pyytäneet tarjouksia sähkötöistä, joita tuli remontin aikana olemaan todella isosti. Käytännössä sähköt uusittiin kokonaan ja samalla meille asennettiin mm. nettiyhteydet kaapelia pitkin siten, että tietokoneeseen tulee nettiyhteys suoraan seinässä olevasta pistorasiasta. Tämä vähentää langattoman verkon tarvetta, minkä näen hyvänä asiana moneltakin kantilta. 

Koska sähkösuunnitelma oli tehty ja urakka sovittu jo hyvissä ajoin, valaistuksen tullessa ajankohtaiseksi havahduimme siihen, että siinä olisi ollut paljon mietittävää. Valaistussuunnitelma sisältyi osittain sähkösuunnitelmaan, mutta jätimme tarjouksesta pois osan valaisimista, koska emme siinä vaiheessa vielä tienneet tulemmeko hyödyntämään aiemmin hankkimiamme kattospotteja yms. Koska kiinteät valaisimet eivät ole ihan pieni menoerä, ajattelimme saavamme ne edullisemmin itse hankkien. 

No eihän se ollutkaan ihan niin yksinkertaista, että tästä vaan mennään ja hankitaan valaisimet jostain ale-korista. Meillä ei ollut mitään käryä tarvittavasta valomäärästä sävyineen, ja mitä enemmän niitä yritimme selvittää, sen vaikeammaksi asia tuntui menevän. 

Päädyimme lopulta sattumanvaraisesti astelemaan seinäjokelaiseen kivijalkaputiikkiin ja sieltä saimme varsin nopeasti vankan ammattilaisen näkemyksen ja suosituksen tarvittavasta valon määrästä keittiö/ruokailutila/takkahuone -kompleksiimme. Muiden huoneiden osalta homma oli jo paketissa. Oli iso helpotus antaa tarvittavan valaistuksen suunnittelu jonkun sellaisen hoidettavaksi, joka tietää niistä wateista ja lumenista vähän enemmän kuin me mattimeikäläiset, ja jolla on samalla visio siitä miltä valaistuksen tulee näyttää. 

Valaistussuunnittelijan ansiosta saimme valoisat tilat ja muutos aiempaan on todella suuri. Nyt sen vasta huomaa, miten pimeä tämä sama tila on aiemmin ollut, kun katossa oli sinne sattumanvaraisesti nakatut valaisimet. Kiitoksen hyvin valaistusta kodistamme ansaitsee KVS Oy ja siellä erityisesti meitä ripeästi palvellut Milla! 🌺🌸


Kuvassa näkyy osa katon led-paneeleista, jotka KVS Oy:n valaistussuunnittelija kanssamme valitsi.
 Ruokailutilassa ja takkahuoneessa on yhteensä 6 isoa led-paneelia ja 
takkahuoneessa lisäksi kaksi pienempää "kalansilmää" takan edustalla. 
Keittiön katossa on neljä led-paneelia lisää.Pienen budjetin tärpit rakentamisessa ja remontoinnissa


Kun rahakirstun pohja ( = pankkilainan viimeisetkin hippuset) alkoi olla saavutettu ja talon remontti oli vielä vähän kesken, oli pakko miettiä mistä voisi tinkiä. Kun rahat loppuu, luovuus alkaa. 😀

1. Liukuovikaapistot. Halusimme eteiseen liukuovikaapiston, jossa ovet on lattiasta kattoon. Vertailin hintoja tuskastumiseen asti ja lopulta tilasimme pelkät ovet ja yhden "törmäysseinän". Setin hinta kotiinkuljetuksineen oli 314 euroa. Näissä on todella isoja hintaeroja, joten todellakin kannattaa vertailla hintoja!

Meillä oli vakaa aikomus hyödyntää vanhoja Elfa-tornejamme lykkäämällä niitä eteisen kaappiin, mutta kappas, ne eivät mahtuneetkaan sinne. Olisihan tuon tietysti voinut mitata ajoissa, jos olisi hoksannut. No ei se mitään. Ovien taakse saatiin tehtyä hyllyjä ylimääräiseksi jääneitä levyjä hyödyntämällä, sekä tunkemalla kaappiin mm. Ikean vanha lokerikkohylly. Kenkähylly syntyi nopeasti ylijäämälaminaatista hyllynkannattimien avulla. 

Makuuhuoneeseen löysimme tilavan liukuovikaapin käytettynä ja sekin oli oikein mainio ostos. Hyviä löytöjä onnistuu tekemään, kun on valppaana.


2. Vaatehuoneeseen tehtiin hyllyjä mm. yli jääneestä laminaatista ja hyllynkannattimista. Uskokaa tai älkää, hyvät tuli! Lisäksi vaatehuoneeseen hankittiin vaatetanko, joka sekin ostettiin vasta tiukan hintavertailun jälkeen. Vaikka ei puhuta isosta sijoituksesta, niissäkin on aika isoja hintaeroja, joten kantsii katsoa mistä ostaa. Sentti on miljoonan alku. 😎

Jämäbudjetin vaatehuonetta 


3. Wc. Talon remonttiosassa oli pieni wc, isompi löytyy laajennusosasta. Koska kaikki kipot ja purnukat ja kaikki mahdollinen wc-sälä on aina tavattu säilöä isomman vessan kaapistoissa, ei pikkuvessaan ollut paineita haalia hyllymetrejä. 

Meille tuli pienen budjetin vessa. Vanhasta Jyskin kaapista tuli wc-kaluste / allaskaappi. Se ei ole sisältä nätti (sitä piti vähän hajottaa putkien vuoksi), mutta kun ovet pitää visusti kiinni niin se on just hyvä. Allaskaapin päälle ostettiin puulevy (hinta varmaan kympin luokkaa, vähän päälle), joka päällystettiin mustalla dc-fixillä. Malja-allas tilattiin Bauhausista, peili löytyi Minimanista ja seinävalaisin netraudan alennusmyynnistä. 

Wc-pönttö oli uusittu joitain vuosia sitten, joten se pääsi vielä jatkoon. Toki siihen uusittiin muoviosia ja kansi. Vanha hana oli myös tarkoitus ottaa vielä käyttöön, mutta putkimies joutui toteamaan, että sitä ei saa enää tiiviiksi, joten uuden hanan hankinta oli väistämätöntä. Hana oli kallein yksittäinen hankinta meidän huussissa. 


Pienen budjetin vessa. 😊
Seinätarra Wishiltä, maksoi ehkä euron. 👌


Kierrätys kunniaan, edelleen


Vaikka paljon on pitänyt heittää omaisuutta kaatopaikalle viimeisen 1,5 vuoden aikana, on kaikenlaista uuttakin tavaraa ehtinyt jo ihan riittävästi kertymään. Suuri osa sisustusjutuista on kuitenkin kohtuullisen pienellä budjetilla hankittu. Alennusmyynnit on ihania. Sisustukseen liittyvät hankinnat eivät varmasti ole niitä välttämättömimpiä, mutta asumismukavuuden kannalta niillä on ainakin itselleni iso merkitys. En halua jäädä elämään keskeneräisyyden keskellä, ellei ole pakko. Nyt kun alkaa olla kaikki hankittuna, täytyy laittaa kukkaronnyörit visusti kiinni ja valmistautua tulevaan talveen isoine lämmityskuluineen ja muine laskuineen.

Osa kodin sisustuksesta ja kovista huonekaluista on meidän homekodin jäljiltä, eli kaikkea ei ole tarvinnut hävittää. Haaveilen siitä, että jaksaisin ruveta tuunaamaan huonekaluja tai tekemään jotain muuta näppärää, millä saisi uutta ilmettä sisustukseen. Käsitöitä haaveilen ryhtyväni nykertämään.

Suosin edelleen kierrätystä. Kierrän kirpputoreja ja selaan nettikirppiksiä. Olen kuitenkin valveutuneempi ostaja kuin ennen. Jos hankin käytettynä jotain vähänkin isompaa, kysyn herkästi tuotteen alkuperästä, jos mahdollista. Kerron myös miksi kysyn, on helpompi olla rehellinen.

Kirpparilla mä olen se, joka mielenkiintoisen tuotteen havaitessaan yrittää huomaamattomasti tunkea siihen nenänsä nuuhkiakseen onko siinä mahdollisesti epämiellyttäviä hajuja. Jos on, jätän ostamatta. Surullista on se, miten usein kirppareillakin pystyy haistamaan hometalon hajuja. Joskus jo kirpparirakennus itsessään on sisäilmaongelmainen, mutta melkoinen hajujen kombo syntyy siitä, kun myynnissä on erilaisista mökkeröistä tuotuja kamppeita. Joistain myyntipaikoista pystyy heti heittämään arvauksen siitä, minkä ikäisestä talosta kamat on mahdollisesti tuotu myyntiin. Se on harmillista. Joskus tekisi mieli jättää viesti myyjälle, että kutsupa kotiisi homekoira. 

Meillähän koko hometaloepäily ja -selvittelyt saivat alkunsa siitä, että myymäni tuote tuli bumerangina takaisin siinä olevan hajun vuoksi. Hajun, mistä meillä itsellä ei ollut mitään käryä. Se oli iso juttu, että meille uskallettiin sanoa suoraan. Moni toki oli jättänyt sitä ennen sanomatta. 

Joskus vaan kannattaa sanoa. 👍Nää ja näiden lempipuuhat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mistä kaikki alkoi?

Home, so sweet! Tammikuu 2017. Blogin kirjoittaminen meidän hometaloprosessista on ollut mielessä jo pitkään, mutta sen aloittamiseen ...